Een website laten maken als ondernemer.
Waar let je op?

Hoe positioneer je je als ondernemer in de bijna oneindige, groeiende wereld van het internet? Het simpelste antwoord: met een website. Maar hoe zorg je voor een goede website? Ga je hem laten maken? En zo ja, door wie?        
Een website laten maken door de experts van Youvia. Dan ben je online vindbaar.
Voor ondernemers bieden websites meer dan alleen een visitekaartje. Je kunt je online aanwezigheid zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Het is een wereld van mogelijkheden. Om je een uitgebreid beeld te geven over de rol van de website in het online ondernemerslandschap, en de kansen die dit je biedt, nemen we je in dit artikel mee door de voordelen van websites, bieden we je tips voor succes en helpen we je inschatten wat de kosten voor het laten maken van een bedrijfswebsite voor jou zijn. Die hoeven namelijk helemaal niet hoog te liggen. We bespreken het onderhoud, algemene functies van bedrijfswebsites en natuurlijk de vraag of je dit zelf kunt doen of beter kunt uitbesteden. We sluiten af met een trip down memory lane, een korte geschiedenis van de opkomst van websites met wat verdere achtergrondinformatie. 
Je eigen website laten maken bij Youvia

​​​​Tips als je een website wilt (laten) maken

Overweeg je een website te laten maken of om zelf aan de slag te gaan? In beide gevallen is goede kennis belangrijk. Neem onze tips ter harte. Het zijn punten waar we bij Youvia altijd goed op letten, omdat ze bewezen werken voor zowel consumenten als ondernemers en zoekmachines.  

Tip 1: Template of maatwerk?

Een veelgestelde vraag bij het kiezen van de beste oplossing is: template of maatwerk? Het antwoord op die vraag is: dat onderscheid is niet zwart-wit. De werkelijkheid is dat vrijwel alle webbouwers tot op zekere hoogte gebruikmaken van bestaande vormen en eerder gemaakte structuren. Ze vinden niet elke keer het wiel opnieuw uit. Dit stelt ze in staat om tegen een scherpere prijs hogere kwaliteit te leveren. Is dat een reden om voor een gratis template te kiezen? Dat ook weer niet. Met webexpertise onderscheid je jezelf. 
Het grootste bezwaar tegen het gebruik van gratis templatewebsites, is dat dit soort websites allerlei beperkingen hebben. Er worden bij gratis templates strakke grenzen getrokken op designgebied, 

die alleen tegen betaling overschreden kunnen worden. Vaak gebeurt dat stap voor stap, waardoor gratis-templategebruikers op de lange termijn toch aardig wat geld uitgeven. En het eindresultaat is zelden onderscheidend. 

De professionele, betaalde oplossingen bieden vanaf het begin al meer flexibiliteit voor aanpassingen, waardoor je website er direct een stuk unieker uitziet. Bovendien bieden betaalde opties de kans om te sleutelen aan de achterkant, wat diepere zoekmachine-optimalisatie mogelijk maakt. Uiteindelijk is de professionele optie voor ondernemers dus een combinatie van template en maatwerk. De gratis varianten zijn voor volwassen bedrijven zelden aan te raden. 

Een website laten maken bij Youvia voor een professionele online aanwezigheid.

Tip 2: UX, UX, UX!

Een valkuil waar veel ondernemers in terecht komen, is dat ze een website laten maken zoals zij die graag zien, waarbij ze zich te weinig inleven in de websitebezoeker. Een klassieke fout, die niet verbazingwekkend is: als ondernemer ben je trots op je bedrijf. En dat wil je laten zien! Bij UX, ‘User Experience’, design draait het om de ervaring van de bezoeker. Die wil in zo kort mogelijke tijd doorgronden of je biedt waar hij of zij naar zoekt. Een UX-designer bouwt een gastvrije, duidelijke structuur. De designer legt als het ware een soort rode loper uit voor de consument. Geen online koffie, maar wel snelle helderheid en transparantie. En natuurlijk visuele begeleiding richting het contactformulier en andere belangrijke online locaties. 

Tip 3: Functioneel is professioneel

Er is oneindig veel mogelijk met websites, en dat maakt de verleiding groot om uit te pakken met visueel vuurwerk. Onze tip in dit kader is: gebruik je opties met mate. Plaats bijvoorbeeld een sfeervol filmpje in de banner, maar houd die video visueel eenvoudig met rustige beweging en niet te veel shots. Run je bijvoorbeeld een bakkerij? Toon daar dan ingezoomde, knedende handen met deeg en meel. Maar niet een ingewikkeld filmpje met rommelige shots van de bakkerij. Gebruik ook andere dynamische elementen functioneel. Kan er op een afbeelding worden geklikt? Dan is een kleurverandering via een hover-effect een prima idee. Maar doe dit niet voor alle afbeeldingen op je pagina, dan komt het te rommelig over. 

Zorg ervoor dat elk visueel element een duidelijk functie heeft.

Ook tekst moet nuttig en to-the-point zijn. Gebruik in de introductie gerust wat sfeer, maar schrijf verderop strak en bondig. Houd de bedrijfsgeschiedenis kort, tenzij je echt een markante bedrijfsgeschiedenis kunt presenteren, met mooie foto’s en leuke anekdotes, een verhaal dat iets toevoegt aan je dienst. Of aan het karakter van het bedrijf. Consumenten willen liever weten hoe ze je kunnen bereiken en wanneer je open bent. Twijfel je of je iets wel of niet moet doen? Praat erover met een expert. Meestal volstaat het om kort te noemen hoelang je bedrijf bestaat. 

Tip 4: Blijf werken aan SEO

Zoekmachineoptimalisatie begint bij een goede opbouw van je site. Vanaf het moment van livegang is dit iets om continu te verbeteren. De concurrent zit ook niet stil. Hij is net als jij altijd op zoek naar een betere positie in Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo en andere zoekmachines. Gebruik de tekstuele SEO-foefjes, of laat dit doen door een expert. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je per product of productcategorie een url aanmaakt, zodat de zoekmachines het aanbod zo specifiek mogelijk kunnen traceren. Uiteindelijk draait het erom dat de consumenten die je diensten zoeken, je weten te vinden. Ons advies is om dit met een expert continu verder uit te werken, of daar zelf genoeg uren in te steken. Want door je website regelmatig bij te werken, blijf je in de picture bij de zoekmachines. 

Bespreek je websiteplannen met een expert
Een bedrijfswebsite met goede SEO-content, dat krijg je bij Youvia.

​Een website laten maken: de 5 voordelen​

Ondernemers vragen ons nog wel eens waarom ze voor een professionele website zouden kiezen. Er zijn talloze redenen op te noemen om een website te laten maken. Die zetten we hier nog even voor je op een rij. 

1. Je klant ervaart je dichterbij

Eén van de grote verschillen tussen een website en een bedrijfspand, is dat klanten online dag en nacht op bezoek kunnen komen. En vanaf elke plek. Ze zijn niet gebonden aan openingstijden of bel-uren als ze vragen hebben: veel antwoorden vinden ze wanneer het hen uitkomt op je site. Zo gezien biedt een website heel wat extra toegankelijkheid voor de klant, die veel minder werk en huur vergt dan je winkelpand. 

Een bedrijfswebsite is als een online winkelpand die 24/7 geopend is voor je klanten.
Een professionele bedrijfswebsite straalt zelfvertrouwen uit.

2. Je website is een unieke uiting van je bedrijf

Sommige ondernemers gebruiken Facebook voor hun promotie. Dat is een prima manier om bezoekers te trekken, maar een bedrijfswebsite komt professioneler over. Het straalt meer zelfvertrouwen uit. Op je eigen site heb je bovendien veel meer mogelijkheden om je klant te informeren: je zit niet vast aan de standaard Facebook-feed structuur. Je hebt dus meer controle over wat je bezoekers te zien krijgen. Al dan niet met hulp van een expert. En uiteraard sluit een eigen website het gebruik van Facebook niet uit. Die vullen elkaar goed aan. 

3. Je website is je beste kans om via zoekmachines gevonden te worden

Door geïnteresseerde kopers gevonden worden. Wie wil dat nou niet? Er zijn talloze trucjes om websites met tekst en links hoger te laten scoren in zoekmachines. Social media helpen je je bedrijfsnaam vindbaar te krijgen, maar websites bieden bredere mogelijkheden. Met een eigen website heb je de teugels in handen om via allerlei zoekwoorden gevonden te worden. Bijvoorbeeld op termen zoals ‘fietsenmaker Uithoorn’ of ‘lekkage Ude Spoed’. Dit zijn termen waar mensen op zoeken, omdat ze de dienst snel nodig hebben. Ze zullen dus snel geneigd zijn om te klikken. Een expert van Youvia adviseert je hier graag over, en onze copywriters voeren het werk met liefde voor je uit.

Een website met goede SEO-teksten helpt je online vindbaarheid. Youvia heeft de experts voor jou in huis.
Een goed werkende bedrijfswebsite is de basis van je online marketing.

4. De website is een basis voor alle online marketing

Ook voor andere marketing-uitingen is een goede website onmisbaar. Neem adverteren in zoekmachines. Waar zou de zoekmachine-advertentie naartoe leiden als je geen site hebt? Je zet je website op visitekaartjes en flyers, nodigt via je site bezoekers uit voor je nieuwsbrief. Je leidt er via social media consumenten naartoe. Een site is een ideaal centraal punt van je online aanwezigheid. Technisch gezien heeft dat voordelen: zoekmachines nemen deze centrale positie waar, en geven de site bonuspunten als er veel verkeer op af komt. 

5. Je bezoekersaantallen inzichtelijk

Je vindt nergens zulke goede informatie over het gedrag van je klanten als online. Door middel van moderne meettechnologie ben je met een website haarfijn in staat om te meten waar de interesse van je bezoekers naar uit gaat. Je ziet bijvoorbeeld of bezoekers vaker zoeken naar een specifiek product of vaker klikken op een bepaalde dienst. Deze informatie is waardevol wanneer je je strategie voor de toekomst bepaalt of als je wilt kiezen op welke bedrijfstak je meer accent wilt gaan leggen. 

Meten is weten met een website van Youvia.
Een website laten maken bij Youvia

​Wat kost een website laten maken?

Een goedkope website laten bouwen is mogelijk bij Youvia, zonder in te leveren op kwaliteit.

Websites zijn, als je het goed aanpakt, een uitstekende manier om voor een laag budget effectief te adverteren. Het is bijvoorbeeld veel goedkoper om een website te laten maken en die een jaar te laten draaien, dan om datzelfde jaar te adverteren bij een regionale omroep. Je bereik is weliswaar minder, maar bedenk: de klanten die op je website komen zijn al in je dienst of product geïnteresseerd. Overigens is ons advies niet om in plaats van andere marketing-uitingen een website te laten maken. Ons advies is om een website te laten maken. En daar dan eventueel andere online marketing aan toe te voegen. Duur hoeft het namelijk niet te zijn: je komt vaak met enkele honderden euro’s al een heel eind. Soms komt daar nog een serviceabonnement bij. 

Kwaliteit die past bij jouw bedrijf

De kosten van een website lopen zo ver uiteen als de soorten website zelf. Als je een eenmansbedrijf hebt, hoef je echt geen tienduizenden euro’s uit te geven om een site te laten maken. Tenzij je hele specifieke functionaliteiten nodig hebt, zoals administratieve tools, geavanceerde planningsmodules, specialistische apps of high-end design. Zelfs voor de simpelere planningsmodule, bijvoorbeeld om een tafel te reserveren in een restaurant, kun je meestal terecht bij een bedrijf dat werkt met enkele honderden euro’s opstartkosten plus rond de € 50,- servicekosten per maand. 

Voor de meeste ondernemers is een website van maximaal 10 pagina’s meer dan genoeg. Je hebt dan de ruimte voor een homepagina waarin je je bedrijf introduceert, een contactpagina om bezoekers uit te nodigen je te bellen of te e-mailen plus een paar pagina’s waarin je je diensten of producten uiteenzet. Het liefst wordt de site zo gemaakt dat deze op diverse diensten in zoekmachines komt bovendrijven. Dan heb je een uitstekend visitekaartje, verborgen in de zak van elke consument. 

Wanneer die 1000+ euro betalen?

De meeste webbouwers rekenen een bedrag per maand voor onderhoud. Houd je een site dus voor meerdere jaren aan, dan lopen de kosten geleidelijk op. Dit is heel redelijk: je dienstverlener maakt namelijk zelf ook kosten om de site online en up-to-date te houden. Hebben we het over 1000 of duizenden euro’s opstartkosten, dan mag je al een behoorlijke site verwachten. Je hebt bijvoorbeeld een bedrijf van een man of 20, en hebt specifieke functionaliteiten of apps nodig. Of je stelt bepaalde eisen aan het design, en huurt zelf al regelmatig een bedrijfsfotograaf in om je onderneming goed in beeld te krijgen. Misschien leid je een exclusieve juwelenzaak, of een mooie golfbaan. In dat geval zou je kunnen overwegen om voor een wat prijzigere website te kiezen en wat meer elan uit te stralen. Maar ook als design een belangrijk onderdeel vormt van je diensten.                                                                                                                                

Websites van 10.000 euro en meer

Een goede richtlijn om te bepalen of je een website van meer dan € 10.000,- nodig hebt, is: heb je een vaste communicatiedeskundige in dienst? Is dit niet het geval, dan kun met minder ook vooruit. Heb je die wel, dan is je bedrijf groot genoeg om een serieuze positie in te nemen in het online  medialandschap. Je doet aan branding, social media, zoekmachine-adverteren en nieuwsbrieven. Je deskundige is dan nauw betrokken bij de totstandkoming van de site, en de site wordt in stappen opgebouwd. We hebben het nu dus ook echt over maatwerk. Door het gebruik van een uitgebreid contentmanagementsysteem zoals WordPress, houd je in dit geval alle opties open voor verdere ontwikkeling. 

Er is in principe geen grens aan de kosten die je voor de bouw van een nieuwe site kunt uitgeven. Multinationals hebben een team van websitebouwers en communicatiespecialisten in huis. Zij geven miljoenen of zelfs miljarden per jaar uit aan een complete, uitgebreide website, die dag in dag uit wordt bijgewerkt. Daar verschijnt dagelijks veel nieuwe content, en wordt ook aan de lopende band oude content verwijderd of aangepast. Nieuwe functionaliteiten worden projectmatig intern uitgedacht en ontwikkeld. Maar zoals we al zeiden, voor een kleine tot middelgrote ondernemer zijn zulke praktijken absurd.                                

De kosten van extra zoekmachine-optimalisatie

Concurrentie online is net als die offline. Of je met minimale inzet komt bovendrijven in de zoekmachines, hangt er vooral van af waar je werkt, in de stad of op het platteland. Bedrijven die in rurale gebieden werken, worden gemakkelijker gevonden. Dat betekent niet automatisch dat op het platteland adverteren een voordeel is: daar zijn namelijk over het algemeen wel minder klanten. Een andere belangrijke factor is de mate waarin jouw bedrijf iets unieks levert. Lever je een heel specifiek product dat nergens anders in de regio verkrijgbaar is? In dat geval onderscheid je je makkelijker dan als je een veel geboden dienst levert. Elk bedrijf heeft unieke kwaliteiten, maar die zijn niet altijd snel duidelijk te maken aan zoekmachines. Soms vraagt het benadrukken van jouw unieke kwaliteiten om wat extra inzet. 

Zoekmachine-optimalisatie of SEO biedt dan uitkomst. Dat houdt in dat je je website meer body geeft, waardoor je op een bredere hoeveelheid onderwerpen gevonden gaat worden. Je kunt hiervoor meer pagina’s aanmaken, maar ook bestaande pagina’s uitbreiden met meer tekst. De meeste website-aanbieders leveren deze dienst. Zij schrijven tekst op basis van strategische doelen. Hiervoor wordt een tarief per uur of per pagina gerekend. 

Houd er rekening mee dat SEO geen wondermiddel is. Net zoals in de echte wereld, is het online moeilijk om te concurreren met bedrijven die, bijvoorbeeld, een orde van grootte omvangrijker zijn dan het jouwe. Ook concurrenten huren SEO-experts in, en uiteindelijk kan er maar 1 helemaal bovenaan staan. Maar door slim bezig te gaan, vind je ongetwijfeld toch manieren om ook tussen sterke concurrentie op te vallen. En eigen klanten aan te trekken. Voor een SEO-dienst, de uitbreiding van je website, moet je gemiddeld zo’n € 100,- per pagina rekenen. Dat is vergelijkbaar met het optimaliseren op 1 zoekintentie. Bijvoorbeeld ‘haar laten knippen in Winterswijk’ of ‘occasion kopen in Almelo’. Gaat het om een zoekterm met veel concurrentie, zoals ‘Riool ontstoppen Utrecht’, dan red je het met 100 euro helaas niet. Je zult bij hogere concurrentie mogelijk fors meer moeten investeren. Het is in dat geval raadzaam om je onlinemarketingstrategie te verbreden.

Kijk hier wat een website bij Youvia je zou kosten

​Welk onderhoud heeft een website nodig?​

Een website heeft niet alleen input nodig bij het bouwen, maar vergt ook onderhoud. Zijn er veranderingen in je bedrijf? Dan geef je deze liefst snel door aan je klanten. Ook wil je qua trends een beetje bij blijven. Een website uit de jaren ’90, komt tegenwoordig echt niet meer professioneel over. Daarbij komt dat wetswijzigingen soms aanpassingen vergen, en ook toenemende concurrentie kan om wat onderhoud vragen. Bij Youvia zijn veranderingen onderdeel van het serviceabonnement. We lopen de belangrijkste aandachtspunten voor website-onderhoud even rustig met je door.    

Bijhouden van bedrijfsveranderingen

Je krijgt nieuwe collega’s, past af en toe de openingstijden aan, misschien verhuis je eens naar een geschikter pand of leer je een nieuwe vaardigheid. Je bedrijf verandert, en dan is het logisch dat je je website updatet. Door de veranderingen van je onderneming ook online bij te houden, laat je de klanten zien dat je ernaar streeft om ze optimaal te informeren. Zoekmachines registreren deze veranderingen. Je gaat beter gevonden worden op je nieuwe dienst of locatie. 

Website onderhoud is belangrijk en een service van Youvia.
Een goede bedrijfswebsite is een veilige website.

Wet en veiligheid

Sinds 25 mei 2018 geldt in Europa de nieuwe wet voor bescherming van privégegevens (AVG). Dat houdt in dat je als ondernemer sindsdien verantwoording moet kunnen afleggen voor de gegevens die je over klanten opslaat. Ook moet iedereen met een website zijn bezoekers informeren over de opslag van data, onder andere door middel van een cookie-wall. Dit soort nieuwe wetswijzigingen vragen om wat onderhoud. Hetzelfde geldt voor aanverwante technische updates zoals het SSL-certificaat dat voor wat extra online veiligheid zorgt. Door deze updates door te voeren, blijft je website bij de zoekmachines in de picture. En, ook niet onbelangrijk, je voldoet aan de wet. 

Software-updates en het 
versnellen van je site

Op de achtergrond ontwikkelt internet continu. Hier vertellen we je meer over in de paragraaf over de geschiedenis van websites. Er worden aan de lopende band updates ontwikkeld die websites verbeteren, versnellen en handiger maken. Vaak gebeurt dit automatisch. Soms vereist het wat werk van een specialist. Het bekendste voorbeeld is het responsive design. Toen contentmanagementsystemen de optie invoerden om websites automatisch aan het scherm aan te passen, moesten designers voor alle websites veranderingen doorvoeren. Groot hoeft een update vaak niet te zijn, maar het moet wel even gebeuren, anders komt je website in zoekmachines in het gedrang. 

Houd je website up-to-date voor de beste gebruikerservaring en de plek in zoekmachines.
Laat je adviseren dor Youvia over de laatste websitetrends.

Ook trends vragen om aanpassingen

Veranderingen in je bedrijf, de wet of de technologie zijn een goede aanleiding om weer even stil te staan bij de look van je site. Webdesigners zoals die van Youvia zijn altijd op de hoogte van de nieuwste trends en moderne functionaliteiten die een toevoeging kunnen zijn voor je website. Een website die visueel bij de tijd is, straalt meer vertrouwen en professionaliteit uit. Bezoekers raken daardoor sneller overtuigd om een aankoop te doen of een offerte aan te vragen. Momenteel is een ruime opzet trendy, met functioneel buttongebruik. Dynamische elementen zoals hover-effecten beginnen weer in de mode te raken, en ook bannervideo’s kunnen een stijlvolle toevoeging zijn. Hierover meer onder de tips in de eerste paragraaf. 

Onderhoud is deel van het youvia-abonnement

​De 5 functies van bedrijfswebsites​

De functie van een site bepaalt de opbouw. Hoewel elke site een hoofddoel heeft, zien we in de praktijk per site meestal meerdere functies. Door bepaalde modules en structuren aan je site toe te voegen, stel je de functie van de site wat bij. Het blijft wel zo dat de basis van je site leidend is. Als een site is opgebouwd om te informeren en mensen aan te sporen om contact op te nemen, is deze niet zomaar omgebouwd tot webshop. De kern blijft de kern. We lopen de belangrijkste functies van sites even door. 

1. Branding

Het goed in de markt zetten van je bedrijfsidentiteit is belangrijk voor de herkenning van je klanten. Branding draait erom dat het bedrijf bekender wordt, en dat potentiële klanten direct aan jou denken wanneer ze je product of dienst nodig hebben. Een site gericht op branding is goed vindbaar, professioneel opgezet en mooi om naar te kijken. Deze communiceert je huisstijl, visie en merkidentiteit. Met je online aanwezigheid online toon je je publiek dat je een serieuze, professionele partij bent, en informeer je bezoekers op je eigen, unieke manier. 

Een professionele website is onderdeel van je bedrijfsidentiteit.
Kom via je bedrijfswebsite in contact met nieuwe en bestaande klanten.

2. Lead generation

Veel ondernemers vinden het fijn om potentiële klanten aan de telefoon te krijgen, zodat ze hen mondeling kunnen overtuigen van de waarde van hun product. Daarom is het krijgen van leads via websites vaak een doel op zich. Dit doel wordt bereikt door aan te sturen op inschrijvingen, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief, en andere contactmomenten. Webbouwers begeleiden bezoekers door een site op een bepaalde manier op te bouwen. Ze creëren een route van de homepage naar het contactformulier, waarlangs de bezoeker geleidelijk wordt geconverteerd. 

3. Productverkoop

Verkopen is een helder doel, gemakkelijk te meten. Het doel van directe verkoop geldt voor webshops. Het vraagt om een feilloze zoekfunctie, uitgebreide productbeschrijvingen met aantrekkelijke beelden en een werkend, betrouwbaar betaalsysteem. Is het product goed, is de prijs correct en heeft de webshop een goede reputatie? Dan volgt de productverkoop vanzelf. 

Producten of diensten verkopen via een professionele webshop.
Een website voor online dienstverlening, ook voor de kleine ondernemer.

4. Dienstverlening

Sommige kleine ondernemers gebruiken hun website voor online dienstverlening. Zo is het voor een administratiebedrijf soms handig om boekhoudsoftware aan de site te koppelen, zodat klanten daarin hun gegevens kunnen uploaden. Ook boekingsmodules en veelgestelde vragen zijn een vorm van dienstverlening. Vooral overheidsbedrijven gaan ver met online dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst. De mogelijkheden zijn talrijk, maar voor kleine ondernemers zijn kleine online diensten vaak meer dan genoeg. 

5. Advertentie-inkomsten genereren

Een typisch doel voor de entertainment- en mediawebsites. In dit model zorg je ervoor dat websitebezoekers zo veel mogelijk tijd op je site doorbrengen. Meer kliks betekent meer kansen voor advertenties, en dus meer inkomsten. Voor de ondernemer is dat meestal niet relevant, tenzij je ambities hebt als blogger of vlogger, of tenzij jouw dienstverlening iets met content te maken heeft. Als je videomaker bent, bijvoorbeeld, of schrijver. 

Een bedrijfswebsite laten maken met de expertise van Youvia.
Meer over de youvia bedrijfswebsites

​Je site zelf doen of laten maken?​

De meeste ondernemers hebben geen tijd om zelf een website te maken. Soms laten ze het aan een neefje over, of aan een andere goede kennis. Als deze persoon echt ervaring heeft met het werk en professionele diensten levert voor een vriendenprijsje, is dat natuurlijk altijd een goed idee. Zeker als je er iets voor terug kunt doen. Maar als de webbouwer gebruikmaakt van gratis templates die eerder beperkend zijn dan dat ze je in staat stellen om je bedrijf op een professionele en unieke manier vindbaar te maken, denk dan 2 keer na. 

Een professionele webbouwer maakt niet alleen een mooie website voor je. Hij of zij zorgt voor tekst die je site op de kaart zet. De meeste bouwers huren hier experts voor in. Designers houden rekening met het pad dat je bezoeker over de website aflegt. Ze richten op conversie. Bovendien is een webbouwer op de hoogte van de nieuwste trends in webdesign, en de nieuwst bruikbare technieken. Voor webdesign geldt in principe hetzelfde als voor alle andere diensten en producten: kwaliteit en ervaring mogen wat kosten. Ons advies is om dat ervoor over te hebben. 

​Wat doen de webbouwers van Youvia?​

Youvia levert scherp geprijsde basiswebsites inclusief onderhoud. Wij zijn gespecialiseerd in sites voor kleine ondernemingen van tussen de 1 en de 30 man. Onze websites starten bij 3 pagina’s, met als richtlijn een maximum van 15. Precies wat de meeste ondernemers nodig hebben. Onze designers ontwikkelen continu nieuwe online oplossingen voor visueel aantrekkelijke, trendy en functionele sites. 

Bij het opbouwen van onze websites, gaan we bij Youvia uit van jouw wensen en behoeftes, en adviseren we over de beste oplossingen voor de bedrijfstak. Onze specialisten helpen je de slimste structuur te ontwikkelen om 1) jouw bedrijf overzichtelijk te vertegenwoordigen en 2) goed vindbaar te zijn tussen de steeds sterkere concurrentie.    

Je website vanaf dag 1 AVG-proof

Nieuwe Youvia-websites voldoen vanaf het begin aan de wet persoonsgegevens. Dat houdt in dat wij bij de bouw van je website meerdere zaken afvinken. In de eerste plaats zorgen we voor een cookie-melding. Deze toont je bezoeker dat je website cookies opslaat. Mocht je bovendien zoekmachine-advertenties afnemen, dan komt dit in de cookie-melding te staan. De tweede feature is die van het vinkje bij het contactformulier. Vult een bezoeker een contactverzoek in, dan is hij of zij verplicht eerst de privacyverklaring te lezen. Deze is aanklikbaar in het contactformulier en in de footer. De privacyverklaring stel je zelf op, maar wij bieden hiervoor desgewenst een template. 

Onderhoud is deel van je contract

Sluit je bij Youvia een websitecontract af, dan kun je ons tijdens werktijden altijd raadplegen voor advies, en voor het doorvoeren van wijzigingen. Moet er een nieuw product op je website komen, dan maken we dat graag voor je aan. Wil je een foto wijzigen, dan stuur je ons die gewoon met een duidelijke indicatie van de plek waar deze moet komen. Technische updates voeren wij door, en tekstuele aanpassingen vallen binnen de mogelijkheden. Extra pagina’s zijn ook mogelijk, maar daar komen wel extra maandelijkse kosten bij. Eventuele SEO-toevoegingen bieden wij los aan. 

​Leuke achtergrondinformatie over websites​

Maar wat is een website eigenlijk?

Het antwoord op de vraag lijkt helder: iedereen kan zich een voorstelling maken van wat een website is. Maar probeer het eens te definiëren. Dan kom je al snel uit bij de url van de site, de homepagina en meestal andere pagina’s of bestanden onder hetzelfde adres. Toch is een website veel meer dan dat. Het is een bron van kansen en ontwikkeling. 

Een website wordt gehost op een fysieke locatie. Die is niet geografisch gebonden. Websites zijn onderling verbonden en zorgen voor onderling verkeer. Hun bestaan is met het internet vervlochten op manieren die we al lang niet meer beseffen. Wat zou internet zijn zonder websites? Die vraag is vergelijkbaar met ‘Wat is taal zonder woorden?’ of ‘Wat is wiskunde zonder cijfers?’. Ze bestaan niet zonder elkaar. Websites zijn de drijvende kracht achter het internetverkeer, bepalend voor de servers die worden gebouwd, de bekabeling die wordt gelegd en de ontwikkeling die het internet doormaakt. Zodoende vervullen websites in de maatschappij, en dus ook voor jou als ondernemer een belangrijkere rol dan je in het dagelijks leven doorhebt. Met altijd meer potentie. 

Een korte geschiedenis van websites

’s Werelds eerste website werd gelanceerd op 6 augustus 1991 door het Europese onderzoeksinstituut CERN. Deze is nog online te bezichtigen. Er bestond in die tijd al een basale internetstructuur, die vooral binnen bedrijven werd gebruikt. ARPANET begon rond 1983 bestaande netwerken te koppelen, in wat toen het ‘Netwerk der netwerken’ werd genoemd. In 1993 lanceerde NCSA de browser Mosaic. 

De browser bood een gemakkelijke toegang tot websites, toen 130 in totaal. Mosaic was niet de eerste browser, maar wel degene die het internet als medium aan de man bracht.  

Het verkocht uiteindelijk de licentie door aan Microsoft, met Internet Explorer als resultaat. Chrome, Firefox en Safari volgden rap.

Tussen 1993 en 1997 explodeerde het aantal websites: het nam jaarlijks gemiddeld met een factor 10 toe. De eerste afname van het aantal kwam pas in 2010, en sindsdien zijn websites alweer verzesvoudigd. Momenteel zijn er meer dan 1,5 miljard websites online voor bijna 4 miljard gebruikers wereldwijd. 

Contentmanagement

Waar het maken van websites oorspronkelijk alleen aan whizzkids was weggelegd, is ook daarin in 3 decennia veel veranderd. De opkomst van gebruiksvriendelijke contentmanagementsystemen zoals WordPress maakte het voor de leek een stukje gemakkelijker om zelf een simpele, redelijk mooie website samen te stellen. De early adopters gingen bloggen. Templates en thema’s maakten dit nog toegankelijker: met vaste lay-outs en inwisselbare foto’s. Zeker toen het gratis werd. Gewoon even een tekstje uploaden of een foto wijzigen was alles wat je nog hoefde te doen om je eigen site te beheren. Maar al gauw bleek dat veel sites er hetzelfde uitzagen. Dus kozen bloggers toch weer voor betaalde varianten met meer vrijheid in het design. 

Online Handel

Ook handel via websites ontwikkelde vliegensvlug. De muzikant Sting verkocht het eerste item online: de cd Ten Summoner’s Tales op 11 augustus 1994. Verder waren in de beginperiode vooral wijn, chocola en bloemen populaire online handelsproducten. PayPal vergemakkelijkte in 1999 de betaling drastisch, en sindsdien zit ook de online handel van andere producten in de lift. Zo werd er in 2019 € 3,5 biljoen uitgegeven aan online producten. Met 12 nullen dus. En in 2020 stijgt het sterk verder.

De opkomst van nieuwe functies

Naarmate de bandbreedte toeneemt, nemen ook de functies van websites toe. Waar websites ooit bestonden uit tekst met af en toe een plaatje, kwamen de geluids- en videofragmenten in de vroege jaren 2000 snel op. Het online landschap werd pas echt interactief toen platforms als Facebook en Youtube de gemiddelde gebruiker veel ruimte gaven voor eigen uploads. Zo ontstond een verbindend karakter van deze websites. En het online entertainment veroverde terrein. Websites begonnen de functie van TV over te nemen. Het werd voor adverteerders aantrekkelijk om hier flink in te investeren. 

De introductie van de responsive website

In de vroege jaren 2010 braken de smartphones door. Dit stelde nieuwe eisen aan websites, namelijk dat ze ook op kleinere schermen overzichtelijk en aantrekkelijk overkomen. Designers moesten daardoor websites soms wel 3 keer opbouwen. Al snel kwam de responsive website. Dit is een techniek die automatische aanpassing van de site aan het scherm mogelijk maakt. Het tekstformaat vergroot bij kleinere schermen, zodat de inhoud leesbaar blijft, en ook plaatjes schalen automatisch mee met het scherm. Deze techniek werd snel booming. Sinds 2015 geven de grote zoekmachines responsive technieken voordeel in de rankings. Dit type design is namelijk extra gebruiksvriendelijk. 

Van techniek naar design

Weet je nog hoe websites er vroeger uitzagen? Rechttoe rechtaan, egale achtergrond en als we eerlijk zijn niet echt mooi. Vergelijk het met nu. De laatste belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van websites is die van design en user experience of UX. Naarmate de mogelijkheden toenamen, werden sites met goede looks en gebruikersgemak dominanter. Een zowat grenzeloze hoeveelheid designs en mogelijkheden is inmiddels de revue gepasseerd. De kern van het verhaal anno nu is functionele gebruiksvriendelijkheid. Hier was Steve Jobs, de oprichter van Apple, heer en meester in. Hoewel volgens sommigen de opkomst van UX al te herleiden is tot de feng sui van 6000 v.Chr., is voor ons de manier waarop Apple de vierkante ruiten van Windows in kleurrijk en intuïtief te doorgronden glas-in-lood veranderde de doorslaggevende ontwikkeling. En al helemaal als het gaat om mobiel internet. 

Verschillende soorten websites

Zo veel mensen, zo veel websites. Technisch gezien zijn ze van eenvoudig naar complex onder te verdelen in 

        1. statische websites 
        2. brochurewebsites, aan te passen met een  contentmanagementsysteem 
        3. interactieve websites met loginvelden 
        4. webshops met betalingsfunctie en 
        5. webapplicaties die worden doorontwikkeld 

Voor ondernemers zijn vooral de eerste 4 types relevant. Categorie 5 wordt alleen gebruikt door bedrijven die echt complexe eisen stellen aan hun site. Deze sites worden altijd op maat gemaakt, en kosten tienduizenden euro’s of meer. We gaan hier dan ook in dit artikel niet verder op in. Laten we de andere categorieën vanuit hun functie bekijken. 

Bedrijfswebsites

Bedrijfswebsites vallen onder een brede, diverse groep waarbij promotie het belangrijkste doel is. Dit kunnen statische sites zijn, maar ook aanpasbare sites met contentmanagementsysteem en interactieve opties. Het doel is bescheiden: het gaat meestal om lokale bekendheid, waarbij vindbaarheid voor klanten in de buurt een belangrijke rol speelt. De site is dan vergelijkbaar met een fysieke winkel of een bedrijfspand. De online houvast van een bedrijf. Het kan worden gebruikt door een divers type bedrijven, van administratieve dienstverleners tot beautyshops en van hoveniers tot fietsverhuur. 

Portfoliowebsites

Wie vaak iets nieuws kan laten zien, maakt van zijn of haar bedrijfswebsite een portfolio. Het draait hier om de visuele presentatie. Foto’s, ontwerpen en projectbeschrijvingen zijn het onderwerp. Portfolio’s worden meestal via het bestaande netwerk verspreid, dus vindbaarheid speelt in dit geval een minder grote rol. Portfoliowebsites zijn niet statisch, en hebben een contentmanagementsysteem dat het gemakkelijker maakt regelmatig updates door te voeren. Meestal is de functionaliteit van deze websites eenvoudig; login-functies of koopbuttons zijn niet nodig. Wel hebben portfoliowebsites een prominent contactformulier. De bezoeker moet natuurlijk weten hoe hij of zij de maker het beste contacteert. 

Webshops

Bedrijven die internet willen inzetten om meer te verkopen, maken daarvoor gebruik van een webshop. Webshops zijn een alomtegenwoordige soort site, ingericht voor de directe verkoop van producten. Een geordende presentatie dus, met per product een aparte pagina. Soms zelfs ook per kleur of variant. Daar hoort een georganiseerd betaalsysteem bij. Je wilt als bedrijfsleider niet alleen dat je klanten veilig geld kunnen overmaken, maar ook dat de betalingsinformatie gestructureerd in je administratie binnenkomt. Webshops werken het beste als de organisatie van de site aansluit bij de interne organisatie van het bedrijf. De bestaande webshops hebben alle mogelijke formaten, van een eenmanszaak tot multinationals als Amazon. 

Entertainment- 
en mediawebsites

In de wereld van websites is vermaak een belangrijke drijfveer. Kranten, tv-zenders, lokale omroepen en andere entertainers maken volop websites puur om bezoekers geboeid te houden. Vaak zit daar een advertentieplan achter, dat ervoor zorgt dat de makers inkomsten genereren. Bij deze websites komt continu kwalitatieve content binnen. De server moet in staat zijn om veel tekst, beeldmateriaal en video’s te verwerken. Dit stelt eisen aan de websitestructuur. Bezoekers weten intuïtief hoe ze de content kunnen navigeren. Dat werkt vaak met featured content en verdeling in duidelijke thema’s. Vaak is dit bovendien gekoppeld aan social media of nieuwsbrieven. Kleinere platforms komen hier nog weg met simpele technologie, maar grotere nieuwsbedrijven hebben in-house webbouwers in dienst, die continu aan nieuwe functies werken. 

Community websites

De laatste soort site die we hier willen behandelen, zijn de community websites. Facebook, Twitter en Instagram zijn de bekendste en grootste voorbeelden, maar ook forums, politieke sites en andere nieuwe community-sites vallen hieronder. Bezoekers loggen in om content te plaatsen, te delen en te bediscussiëren. Deze websites draaien op hoge bezoekersaantallen en stoppen over het algemeen veel energie in toegankelijke login-functies, intuïtief gebruikersgemak en goede koppeling met de rest van het internet. Ze leven veelal van advertentie-inkomsten. Je hebt het dan vrijwel altijd over dure platforms met grote teams van webbouwers. Voor ondernemers kan een community website lucratief zijn als hij of zij veel met maatschappelijke thema’s te maken heeft. In zo’n geval zorgt online dialoog voor extra binding van klanten met het bedrijf. Maar het beheren kost veel tijd. 

Heb je verder nog vragen?

Heb je vragen over je eigen website, of ben je nieuwsgierig geworden naar de website-diensten van Youvia? We vertellen je hier graag alles over. 

Neem contact op met onze experts

​Woordenlijst

AVG

Algemene verordening gegevensbescherming. Een op 25 mei 2018 ingevoerde Europese wet die transparantie voorschrijft op het gebied van gebruik van online data. Deze wet stelt bepaalde eisen aan websites van ondernemers. 

Cookie-wall

Een pop-upscherm dat aangeeft dat een website cookies gebruikt voor het functioneren, voor analytische doeleinden en voor marketing. 

Content

Alle inhoud op een website. Ze geven zowel sfeer als informatie. Zowel tekst als beeldmateriaal vallen hieronder. 

Contentmanagementsysteem (CMS)

(CMS) Een website van waaruit andere websites te bouwen en aan te passen is. Deze is zo vormgegeven dat gebruikers zo min mogelijk code hoeven in te vullen. Hoe veel code dat in de praktijk wordt, hangt af van de gebruiker, de ambities en het CMS. 

Featured Content

Wanneer op een website regelmatig content wordt geplaatst, wordt de functie van ‘Featured content’ gebruikt om bepaalde content tijdelijk meer onder de aandacht te brengen. Vaak is deze dan bovenaan de website zichtbaar. Het gaat veelal om nieuw geplaatste content. 

GDPR

Afkorting voor General Data Protection Regulation, de international naam voor AVG. Zie ‘AVG’. 

Mono

Het contentmanagementsysteem van Youvia. Het stelt ons in staat om voor een scherpe prijs goede websites voor ondernemers op te leveren. 

Navigeren

Online een pad afleggen over websites en tussen websites. 

Responsive design

Een type design waarbij de website meeschaalt met het scherm. Deze vorm van design is minder arbeidsintensief dan het opstellen van meerdere sites voor meerdere schermen. 

SEO

Afkorting van Search Engine Optimization. Alle handelingen die je verricht om een website zo hoog mogelijk op de zoekmachines te laten ranken. Alles (echt alles) over SEO.

Template

Een vaste vormgeving die voor meerdere websites wordt gebruikt, waarbij aanpassingen alleen binnen bepaalde randvoorwaarden kunnen worden gedaan. 

Wordpress

Het bekendste contentmanagementsysteem. Dit systeem biedt talloze mogelijkheden, zowel voor het kleine als voor grote ondernemingen.